Arheološko nalazište Vinča Beograd, Srbija

Postovan od Guca Smeštaj (Guca Accommodation) u 17:17 sa Nema komentara
Arheološko nalazište Vinča Beograd, Srbija

Arheološko nalazište Vinča smešteno je 15 km jugoistočno od Beograda, na desnoj obali Dunava. Nalazi se u neposrednoj blizini gradskog naselja Vinča.


Značaj lokaliteta Vinča je u činjenici da su ovde pronađeni dobro očuvanu ostaci neolitskog naselja, jednog od prvih urbanih naselja u Evropi, koje datira iz perioda od 5.000 godina pre nove ere. Vrhunac vinčanske kulture bio je oko 3.800 godina pre nove ere, a nakon tog vremena razvile su se druge zajednice koje su potisnule ovu kulturu sa daleko boljim i modernijim ekonomskin i socijalnim odnosima, koje su zasnivali na uzgajanju životinja i proizvodnji od bakra i zlata.


Prvi ostaci naselja su nađeni sasvim slučajno početkom 20. veka, ali su arheološka iskopavanja usled nerešenih novčanih i vlasničkih pitanja sa lokalnim stanovništvom obustavljena. Do danas je istraženo svega četiri posto ukupne površine naselja. Ipak, iskopavanja su otkrila vredne podatke o vinčanskoj kulturi jer su arheolozi pronašli različite predmete od keramike i bronze, poput figura i posuđa koje nam dosta govore o njihovom načinu života. Takođe, arheolozi su pronašli velike nekropolise koji upravo potvrđuju činjenicu da je ovde rođena jedna od najstarijih civilizacija u Evropi.

Brojni artefakti su deo stalne izložba koja se nalazi na arheološkom nalazištu u Vinči. Muzej je otvoren svakog dana osim ponedeljka, a vikendom posetioci mogu da prisustvuju turama po lokalitetu koje vode kustosi i arheolozi zaposleni u muzeju.