Aranžman Otvoreni muzej Kalinić

Postovan od Guca Smeštaj (Guca Accommodation) u 13:31 sa Nema komentara
Aranžman Otvoreni muzej Kalinić 
Manastir Kalenić je smešten na obroncima Gledićkih planina, blizu izvora istoimene reke. Podignut je i ukrašen freskama početkom XV veka kao zadužbina protovestijara Bogdana, njegove žene Milice i njegovog brata Petra. Plemić Bogdan služio je na dvoru despota Stefana Lazarevića kao visoki činovnik i čovek od poverenja. Crkva je podignuta i živopisana između 1407. i 1413. godine. Izvanredno slikarstvo prefinjenog kolorita i setnih likova svetitelja ubraja se u vrhunska slikarstva ostvarenja prve četvrtine XV veka ne samo u Srbiji već u celom vizantijskom svetu. Posebnu umetničku vrednost na crkvi manastira Kalenić predstavlja bogatstvo dekorativne plastike, koja je zastupljena na portalima, prozorima i na celoj površini fasade. To je plitko rezana kamena ornamentika, karakteristična za spomenike moravske škole. Na svodu, u najvišoj zoni, bili su naslikani veliki hrišćanski praznici. Očuvani su samo neki: Blagovesti, deo rođenja Isusa Hrista, Sretenje, deo Vaznesenja, Silazak u ad i deo Uspenja Bogorodičnog. Oltarski prostor ispunjavaju freske Pričešće apostola i Povorka arhijereja.

Crkva ima osnovu u obliku trolista, dok je oltarska apsida spolja petostrana, a iznutra polukružna. Crkva je spolja veoma slikovita zbog lepo složenih belih blokova kamenja i crvene opeke. Iznad prozora i portala nalazi se plitko rezana plastična dekoracija sa predstavama ptica, grifona i lavova. Glavni motiv reljefne dekoracije je preplet dve trake, stilizovani ljiljan i palmeta, antropološke i zoomorfne predstave. Kalenić je u više navrata stradao od Turaka. Prvi put je spaljen krajem XVII veka. U vreme igumana Vasilija, 1766. godine, manastir je obnovljen. Zbog učešća kalenićkih monaha u borbi protiv Turaka u vreme Kočine krajine, manastir je spaljen, a iguman Josif Vukašinović je sa bratstvom prebegao u sremski manastir Hopovo.

Staro selo Zlatibor, Manastir Kalinić, muzej Kalinić
Staro selo Zlatibor, Manastir Kalinić, muzej Kalinić

Krajem XVIII veka kalenićki monasi vratili su se u svoj manastir i započeli njegovu obnovu. Godine 1806. podignuta je priprata, a 1811, manastir Kalenić posetio je Karađorđe. Tokom 1820. godine u manastiru je otvorena škola koju je vodio Maksim Savić, kasnije episkop šabački. Knez Miloš je 1823. godine obnovio manastirsku crkvu, a naredne godine podigao novi konak na tri sprata.

U vreme igumana Teofila, 1860. godine, u manastiru je bilo 54 bogoslužbene i crkvene knjige, a četiri godine kasnije bilo je 239 knjiga.

Zbog izuzetnih arhitektonskih, umetničkih i kulturno-istorijskih vrednosti manastir Kalenić je među prvima stekao svojstvo spomenika kulture, već u martu 1948. godine. Pre četiri godine osnovan je Muzej na otvorenom "Kalenić", koji obuhvata sam manastir i crkveni kompleks.

Najmlađi ljubitelji prirode i zdravog života mogu da izraze svoju kreativnost i istraživački duh u edukativnoj radionici u zdravom i atraktivnom prirodnom okruženju:
Polazak za Beograd u 7:00h. Dolazak na Kaleniću u 11:00 od 11:00h do 17:00h - upoznavanje sa starim zanatima i učestvovanje u izradi igračaka i suvenira od prirodnih materijala [tkanje, predenje, pletenje, pravljenje korpi ...],
- Obilazak do manastira Kalenić; Lekcija o despotu Stefanu Lazareviću,
- Prezentacija arhitekture i tradicionalne upotrebljivosti stvari,
- Učešće u likovnoj radionici [prezentacija Janka Barsića i škola naivnog slikarstva],
- Rekreacija u prirodi, učenje starih dečjih igara, upoznavanje sa prirodnim staništima životinja, biljaka, posmatranje ptica ...
- Upoznavanje sa domaćim životinjama i načina kultivacije zemljišta, sadnje i uzgoja žitarica, voća i povrća,
- Uživanje u medu i njenim proizvodima,
- Poseta vodenice i posmatranje mlevenja žita,
- Učestvovanje u proizvodnji domaćih jela i proizvoda [pečenje, zgrušavanje, šta je džem, sušenje voća, ...].
Povratak za Beograd oko 09:00h uveče.

Uslovi plaćanja:
Nakon slanja zahteva na vašu email adresu poslaćemo potvrdu rezervacije sa ukupnom cenom i Profakturom. Minimalni broj osoba za realizaciju aranžmana 35. Ponuda aranžmana važi u peridou održavanja festivala Sabor trubača u Guči, a najduže od 01.08. do 20.08. Molimo vas kontaktirajte nas ukoliko vam je potreban smeštaj tokom Sabora trubača u Guči.

Telefon: +381-64-555-85-81;