Aranžman Krstarenje Dunavom kroz Srbiju

Postovan od Guca Smeštaj (Guca Accommodation) u 23:49 sa Nema komentara
Aranžman Krstarenje Dunavom kroz Srbiju

Putovanje od 2.850 kilometara druge po dužini evropske reke otpočinje na Švarcvaldu, gde se dva izvorišna kraka Dunava, Breg i Brigah kod grada Danauešinga spajaju u jedno, da bi na kraju stigao na svoje krajnje odredište – Crno more. Tok Dunava prolazi kroz čak deset evropskih država: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Reka kojoj je čuveni kopozitor Johan Štraus posvetio valcer, izuzetno je važan deo transevropskog plovnog sistema. Plovni put Rajna - Majna - Dunav, dugačak 3.505 kilometara povezuje Atlantik i Mediteran, zapad i istok i pruža neograničene mogućnosti za plovidbu.


Postoje različite teorije o tome kako je ova moćna reka dobila naziv. Prema nekim izvorima, ime Dunav je keltskog porekla i jednostavno znači reka. Neki istoričari pak tvrde da je reč o kovanici koja je izvorno nastala od reči Dios i Zevs, što bi se moglo prevesti kao „Zevsova reka" ili „Božanska reka". Zanimljivo je da je Dunav jedina reka u Evropi koja teče od zapada prema istoku. Jedan od najvećih rimskih istoričara Gaj Kornelije Tacit ovako je pisao o Dunavu u prvom veku nove ere: „Dunav izvire na blagim, laganim padinama planine Abnobe, prolazi kroz mnoge narode i najzad se, u šest rukavaca, probija u Crno more a sedmi rukavac se gubi u močvarama".

Dunav je kroz vekove bio jedna od najstalnijih granica Rimskog carstva. U Srbiju Dunav ulazi kod Bezdana, na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije. Njegov tok kroz Srbiju dugačak je 588 kilometara. Kako se na njegovom proputovanju kroz Srbiju u njega uliva nekoliko većih reka, poput Tise, Save, Tamiša, Velike Morave i Timoka, Dunav se u našoj zemlji širi i pokazuje u svoj svojoj veličanstvenosti i lepoti.

Za sve ljubitelje krstarenja, krstarenje Dunavom na njegovom toku kroz Srbiju predstavlja poseban događaj. Sliku mirne ravničarske reke koju ima dok protiče duž ravne Vojvodine ubrzo smenjuje predeo jedne od najlepših i najvećih klisura Evrope – Đerdapske klisure, koju još nazivaju „Gvozdena kapija". Dok plovidba teče smenjuju se neverovatne slike prirode, lepota sedam srednjovekovnih tvrđava duž njegovog toka, arheološki lokaliteti poput Vinče, Viminacijuma i Trajanove table. Pored toga, rečne obale Dunava, livade i šume na njima nastanjuju mnoge retke biljne i životinjske vrste. Na pauzama putovanja, u etno domaćinstvima na njegovim obalama strane i domaće turiste sačekaće tradicionalni srpski specijaliteti naše kuhinje i dobra vina koja će dugo pamtiti.

Krajolik koji varira od nizije pa do brdskih predela i klisura, tragovi davno prohujalih vremena na njegovim obalama, nestvarno raskošna prirodna lepota i tradicionalno gostoljubivi domaćini svuda gde brod pristane razlog su što plovidba Dunavom kroz Srbiju predstavlja nezaboravno i jedinstveno iskustvo.